Skip to main content

Kamperen is, zeker in deze bizarre tijd, populairder dan ooit. Veel mensen slaan hun vakantie buiten Europa over en kiezen voor een kampeervakantie in eigen land of landen als Frankrijk. Kamperen in Frankrijk is heerlijk. Het spreekwoord: ‘Leven als een God in Frankrijk‘, is immers niet voor niets verzonnen. Natuurlijk, klimaat, de steden, pittoreske dorpen, de stranden en natuurlijk de heerlijke wijnen maken Frankrijk een geweldig vakantieland, maar waarom zijn Nederlanders zo dol op kamperen in Frankrijk?

Waarom kamperen we zo graag in Frankrijk?

De kans is groot dat je een keer in Frankrijk bent wezen kamperen en als je zelf niet bent geweest is er altijd iemand in je directe omgeving die de échte kampeerplekjes als de Dordogne, Ardèche, Provence of Pyreneeën zo opdreunt. Dat Frankrijk een populair vakantieland is wisten we al langer, maar niet alleen onder Nederlanders. Wist je dat Frankrijk ruim 90 miljoen toeristen per jaar ontvangt?!

#1 Het klimaat

Een van de belangrijkste redenen om voor Frankrijk te kiezen is het weer. Frankrijk heeft een aangenaam en mild klimaat. In het noorden van Frankrijk kan het in de winter fris worden, maar vanaf Parijs tot het zuiden van Frankrijk bevindt u zich in het Middellandse-Zeeklimaat. Dat betekent zachte winters en hete zomers.

Er zijn genoeg prachtige campings in Nederland waar u in de zomer (en winter) kunt verblijven, maar de Nederlandse zomers zijn niet zo heel betrouwbaar. En laten we eerlijk zijn: als je op vakantie gaat, wil je het liefst mooi weer. Het is de reden dat duizenden Nederlanders met caravan, tent of camper naar het zuiden van Frankrijk reizen.

Kamperen in Frankrijk
Menton in Frankrijk

#2 De campings

Volgens de ANWB telt Nederland 3,5 miljoen actieve kampeerders. Daarvan gaan er zo’n 1,5 miljoen naar Frankrijk. Het land moet dus iets bieden wat ons trekt. Naast het heerlijke klimaat, zijn ook de goede campings in Frankrijk voor veel mensen reden om in de auto te stappen.

Met ruim 9.000 campings zijn er ook aardig wat opties. Je kunt kamperen op familiecampings die van alle gemakken voorzien zijn, maar ook kleinschalige campings. Je kunt kamperen aan zee, in de bergen, aan meren, tussen dorpen en wijngaarden. De opties zijn eindeloos!

#3 De afstand

Met een beetje geluk rij je in drie uur van Utrecht naar Roubaix, een van de eerste steden die je tegen komt over de Franse grens. Natuurlijk is Roubaix niet de beste optie om te kamperen in Frankrijk. De meeste mensen reizen (terecht) naar de Dordogne, Ardèche, Provence en Cote ‘d Azur. Op zoek naar prachtige natuur, historische steden of mooie stranden. Wat de reden ook is: het is niet heel ver rijden. De rit naar Perpignan in het zuidoosten of Biarritz in het zuidwesten is ongeveer 10 uur. Een uitdaging (zeker met 3 kinderen op de achterbank), maar prima te doen.

#4 De natuur

Kamperen in Frankrijk staat gelijk aan kamperen in de natuur. Er zijn prachtige stranden, torenhoge bergen, groene valleien, wilde rivieren, lavendelvelden, wijngaarden en uitgestrekte vlaktes die u kunt bezoeken. De Gorges de Verdon, de Camargue, Nationaal Park Cevennen, de Gorges de l’Ardèche, Cirque de Gavarnie en de Pyreneeën zijn zomaar een greep uit de prachtige natuurgebieden die Frankrijk rijk is. Dit is het paradijs voor mensen die graag buiten zijn.

Kamperen in Frankrijk
Cirque de Gavarnie in Hautes-Pyrenees

#5 De historie

Frankrijk heeft een rijke historie. Dat is nog altijd terug te zien in het dagelijkse leven. Zo vind je hier koloniale architectuur, musea, oude kerken en kathedralen en historische binnensteden. Wandel een stad of dorp in en je zult direct versteld staan van het oude centrum dat in de meeste steden nog intact is. En wat te denken van de eeuwenoude kastelen en forten die je vandaag de dag nog kunt bezoeken?

#4 De steden (en dorpen)

Als je gaat kamperen in Frankrijk kun je – volgens velen – de mooiste stad ter wereld bezoeken: Parijs. Toch is Frankrijk veel meer dan de Stad van de Liefde. Frankrijk herbergt schitterende steden. Wat te denken van Nice, Bordeaux, Marseilles, Lyon, Toulouse, Straatsburg en Lille? En dat zijn er nog maar een paar. Naast deze bekende steden heeft Frankrijk ook nog de ‘Les plus beaux villages de France‘. De mooiste dorpen van Frankrijk. De lijst bestaat uit 156 dorpen dus je bent nog wel even zoet!

Parijs
Parijs en de Eiffeltoren