Skip to main content

Het is een van de meest avontuurlijke bouwprojecten die je maar kan aangaan: je eigen huis bouwen. Als je dit zelf wilt doen en niet wilt laten uitvoeren door een bouwbedrijf, zoals Bouwbedrijf HuneBouw, dan zal je behoorlijk wat werk moeten verzetten.

Er komt namelijk heel veel kijken bij de bouw van een huis en het is dan ook noodzakelijk dat je alle stappen met veel zorg neemt. Om je alvast een voorproefje te geven, hebben we alvast wat zaken op een rij gezet waar je rekening mee moet houden.

Het gaat tijd kosten

Een huis bouwen doe je niet in een week. Het is bij uitstek een klus waar veel tijd in gaat zitten, juist omdat er ook zoveel bij komt kijken. Wie verwacht dat hij zich even snel door de bouw van een huis ramt, komt bedrogen uit.

Er moeten immers heel veel keuzes worden gemaakt en die kan je simpelweg niet allemaal in een keer maken. Elke keuze zal weloverwogen moeten zijn en gemaakt worden met de lange termijn in het achterhoofd. Wie shortcuts wil nemen, zal hier later behoorlijk spijt van krijgen.

Daarom is het belangrijk dat je je ook echt instelt op een langdurige klus. Alleen dan weet je zeker dat je de juiste beslissingen maakt, waar je vele jaren later nog steeds achter zal staan.

Je zal hulp vragen

Niemand kan alles alleen en dus is het geen schande dat je hulp gaat vragen. Of het nou gaat om een extra paar handen, die je helpt met het tillen en het bouwen, of gewoon raad en advies.

Je weet niet alles en het is altijd fijn om gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen. Als je dan ook niet zeker bent van je zaak, is het enorm aan te raden om de kennis en ervaring van een ander in te schakelen, zodat je er niet alleen voor staat. 

Zaken concreet maken maakt het makkelijker

Je droomhuis zal voor een groot deel bestaan uit plannen die vooral een leven hebben gekregen in je fantasie. Op het moment dat ze tot uiting gebracht worden, is het belangrijk dat je fantasie wordt omgezet in hele concrete idee├źn. Schrijf je plannen dan ook allemaal op en wees zo duidelijk mogelijk.

Zorg dat je voor elke vraag een antwoord hebt, of zorg ervoor dat je dat antwoord krijgt als je het nog niet hebt. Schrijf het allemaal op en bewaar het op een plek, zodat je er altijd weer naartoe kan hucom te raadplegen.

Je budget is leidend

Hoe fraai je plannen ook zijn, het moet allemaal wel in het budget passen. Daarom is het heel belangrijk dat je dit budget helder voor ogen hebt en dat het ook iets is waar je absoluut binnen moet blijven.

Als dit betekent dat je bepaalde dromen in een iets uitgeklede variant werkelijkheid ziet worden, dan is dat zo. Als je ergens het geld niet voor hebt, is het gewoon niet mogelijk om het te realiseren. Wie realistisch in het proces staat, weet dat dit soort teleurstellingen er soms bij horen.